Το φαινόμενο “VS”.

Το βλέπουμε όλοι, το βλέπουμε όλο και πιο συχνά και το βλέπουμε να αποκτά όλο και μεγαλύτερη ένταση και φανατισμό.
Ο λόγος για το φαινόμενο “¨ο τάδε ήρωας VS τον τάδε ήρωα” ή ακόμα και “Η τάδε ομάδα ηρώων VS την τάδε ομάδα ηρώων”.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η φανταστική σύγκρουση αφορά ήρωες απο διαφορετικά anime ή ακόμα και ήρωες απο διαφορετικά σύμπαντα.

Saitama VS Thanos , Superman VS Goku , Avengers VS Konoha Shinobi και πάει λέγοντας…
Στο παρόν άρθρο θα επιχειρηθεί μια ανάλυση του φαινομένου.
Η λογική που κρύβεται πίσω απο αυτο το φαινόμενο πιθανότατα πηγάζει απο την σφοδρή επιθυμία των fans να παρακολουθήσουν (να φαντασιωθούν πιο σωστά) μια μάχη κάποιου αγαπημένου τους χαρακτήρα με κάποιον δυνατό αντίπαλο απο ένα άλλο universe. Μια σύγκρουση ηρώων που μάλλον είναι απίθανο να την δούν να συμβαίνει πραγματικά σε κάποιο anime ή να την διαβάσουν σε κάποιο manga ή κόμικ. Υπάρχουν βέβαια βίντεο τέτοιων συγκρούσεων που έχουν φτιαχτεί απο ικανούς στην χρήση των υπολογιστών fans αλλά αυτό απλά δεν είναι αρκετό. Ενώ απο την άλλη όσα crossover χαρακτήρων γίνονται αυτά συμβαίνουν κατα κανόνα μόνο μεταξύ ηρώων τα πνευματικά δικαιώματα των οποίων ανήκουν στην ίδια εταιρεία ή studio όπως για παράδειγμα το crossover One Piece/Toriko/DB.

Εξαίρεση στο παραπάνω αποτελεί το Crossover μεταξύ Marvel και DC το 1996 με τίτλο “DC VS Marvel” και το οποίο εκδόθηκε και απο τις δύο εταιρείες.
Ο ένας πιθανός λόγος λοιπόν είναι αυτός της επιθυμίας για μάχες μεταξύ αντιπάλλων που είναι αδύνατον να συναντηθούν άρα και να μονομαχήσουν.
Μια άλλη πιθανή αιτία του φαινομένου είναι η βαρεμάρα.
Αγνή, ξεκάθαρη, αυθεντική βαρεμάρα.
Δεν έχω τι να κάνω, πετάω ένα τέτοιο πόστ σε μια ομάδα και το αποτέλεσμα είναι εγγυημένο: θα γίνει χαμός! Η συζητηση θα καταλήξει με μαθηματική ακρίβεια σε καβγά και η ώρα θα περάσει ευχάριστα ενω θα μάθω και λεπτομέρειες για τις δυνάμεις του τάδε ήρωα που πιθανον να τις αγνοώ ή να μην τις γνωρίζω σε τόσο βάθος όσο εκείνος που θα υποστηρίξει με θέρμη πως “Τα έντομα του Shino μπορουν με ευκολία να διεισδύσουν στα κυκλωματα της στολής του Iron man, να φάνε τα καλώδια και να κάνουν τον Τόνυ Στάρκ να μετανοιώσει την ώρα και την στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Konoha”.

Ενώ λοιπόν είναι όμορφο (και ενημερωτικό πολλές φορές) να βλέπει κανείς τους fans να επιχειρηματολογούν αναλύοντας τις δυνάμεις του τάδε ήρωα και τις δυνάμεις του υποτιθέμενου αντιπάλου του υποστηρίζοντας πως “θα κέρδιζε ο τάδε για αυτους τους λόγους”, συχνά πυκνά η συζήτηση μετατρέπεται σε ανοιχτή σύγκρουση με βρισιές, προσωπικούς χαρακτηρισμούς και φανατισμό που θυμίζει συνδεσμίτες οπαδούς του Ολυμπιακού ή της ΑΕΚ να βρίζονται με αντίστοιχους του ΠΑΟ ή του ΠΑΟΚ.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο θα πρέπει όλοι να πάρουν μια βαθιά ανάσα και να υπενθυμίσουν στους εαυτούς τους οτι μιλάνε για φανταστικά πρόσωπα, με φανταστικές δυνάμεις, σε φανταστικούς κόσμους βαλμένα σε φανταστικές/υποτιθέμενες μάχες.

Ασφαλώς το να παθιάζεται κάποιος με κάτι όχι μονον δεν είναι κακό αλλα απεναντίας είναι πολύ καλό και πολύ δημιουργικό! Χωρίς πάθος δεν θα συνέβαινε τίποτα μεγάλο και σπουδαίο ενώ πρέπει να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό πως συνήθως εκείνοι που εμπλέκονται σε τέτοιες σφοδρές αντιπαραθέσεις με βρισιές κλπ είναι κατα κανόνα (αλλά όχι πάντα) fans νεαροί σε ηλικία.
Όταν όμως το πράγμα παίρνει τέτοιες διαστάσεις με βρισιές, κατάρες ακόμα και απειλές καλό θα είναι να θυμούνται όλοι ακριβώς για τι πράγμα μιλάνε.
Όλοι αγαπάνε τα anime και τα κόμικ και οι περισσότεροι αγαπούν και τα video games. Η υποθετική σύγκρουση ηρώων απο διαφορετικά σύμπαντα είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα και μακάρι να την βλέπαμε να συμβαίνει συχνά.
Ποιός δεν θα ήθελε να δεί τον Flash να αντιπαραβάλλει την ταχύτητά του με εκείνην του Raikage ή του Minato?
Ποιός δεν θα ήθελε να δεί τον Superman να συγκρούεται με τον Saitama ή την Gotei 13 να πολεμάει με Avengers και Justice League μαζί (γιατί μόνοι τους οι Avengers δεν έχουν ελπίδα)?
Αν διαβάζοντας το παραπάνω σκέφτηκες “Ο Hulk την έχει μόνος του ολόκληρη την Gotei 13” ,ή αν πιάνεις συχνά τον εαυτό σου να σκέφτεται πως ο Natsu θα έτρωγε (κυριολεκτικά) τον Human Torch των Fantastic 4 τότε πρίν σχολιάσεις στην επόμενη τέτοιου τύπου “VS” ανάρτηση που θα συναντήσεις να θυμάσαι πως η κινητήρια δύναμη, αυτό που είναι πάνω απο όλα είναι το “Fun” του πράγματος, όχι το “Hate”…

Drizzt