Σε όλων μας την ζωή θα υπάρξουν στιγμές που θα κληθούμε να πάρουμε μια απόφαση που θα καθορίσει το μέλλον μας. Κάποιες φόρες αυτή η απόφαση μπορεί να επηρεάσει και τη ζωή άλλων ανθρώπων…στην περίπτωση του Osamu Tezuka έμελλε να αλλάξει το μέλλον εκατομμύρια ανθρώπων ανά τον κόσμο!

Πλέον τα anime έχουνε γίνει γνωστά σε όλον τον πλανήτη σαν ANIME και όχι ιαπωνικά cartoon. Είναι μια αναγνωρισμένη μορφή τέχνης και έκφρασης με εκατομμύρια fans ανα τον κόσμο που περιμένουν με ανυπομόνησία κάθε εβδομάδα να βγει το καινούργιο επεισόδιο της αγαπημένης τούς σειράς. Οι εταιρίες παράγωγης και προώθησης anime έχουν βάλει στα ταμεία τούς δισεκατομμύρια από την τηλεθέαση στα κανάλια της ιαπωνικής τηλεόρασης όπως και από κανάλια όλου του κόσμου οπού πουλάνε τα δικαιώματα της προβολής της anime σειράς τους.
Έσοδα υπάρχουν και από manga,ταινίες,χορηγούς,παιχνίδια,live action movies,μπλουζάκια,αξεσουάρ ακόμα και από χαρτιά τουαλέτας με τους αγαπημένους μας χαρακτήρες…
Όπως καταλαβαίνουμε έχει στηθεί μια τεράστια βιομηχανία γύρω από το anime με πάρα πόλλους εργαζόμενους που δουλεύουν ασταμάτητα για να δούμε εμεις και να πορωθούμε με τα Shingeki no Kyojin,Death Note,One Piece κτλπ(άσχετα που δεν το κάνουν για εσένα στην πραγματικότητα αλλα για να γεμισουν της τσεπες τους με ζεστά λεφτουδάκια)..Εδω τώρα να ξεκαθαρίσουμε κάτι..

ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ OSAMU TEZUKA!!!

Ποιος είναι ο Osamu Tezuka?

είναι ο πατέρας,νονός και θεός τον ANIME!

Ας πούμε τώρα μερικά πραγματάκια για τον Tezuka και για τo πως ξεκίνησαν τα anime..

Ο Οsamu Τezuka γεννήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 1928 στην πόλη Osaka της Ιαπωνίας..
Απο νεαρή ηλικία είχε μια μεγάλη αγάπη για τα κινούμενα σχεδία(όπως όλα τα παιδιά).
Οσο μεγάλωνε αυτή η αγάπη εξελίχθηκε σε ένα πάθος που θα τον συντρόφευε μέχρι το τέλος της ζωής του..

Το 1946 μόλις τέλειωσε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος σε ηλικία 17 ετών εξέδωσε το πρώτο τού manga με όνομα Maachan no nikki-cho και
μέχρι το 1952 είχε γίνει ήδη ένας γνωστός mangaka έχοντας δημιουργήσει αρκετά manga..

Το 1958 είχε έρθει η στιγμή που θα άλλαζαν τα πάντα και η ευκαιρία της ζωής του θα του χτυπούσε την πόρτα..

Η γνωστή σε όλους μας TOEI animation έκανε μια πρόταση στον Τezuka να πάρει ένα από τα manga του και να το κάνει μια ταινία κινούμενων σχεδίων.
Η Τoei εκείνη την εποχή ήθελε να γίνει κάτι σαν την Disney της Ασίας. Δεν έφτιαχνε anime άλλα κινούμενα σχεδία που έμοιαζαν με τα αμερικάνικα cartoon τα οποία αμερικάνικα ήταν πολύ δημοφιλή εκείνη την εποχή στην Ιαπωνία.

Η πρόταση είχε ως εξής:

Η Toei ζήτησε από τον Tezuka να πάρει έναν χαρακτήρα του,τον Son Goku από το manga του Son Goku the Monkey King και να τον βάλει σε μια από τις ταινίες της. Ο Tezuka σκεφτηκέ ότι ήταν μια τεράστια ευκαιρία για να μπει στην βιομηχανία παραγωγής ταινιών κινουμένων σχεδίων και να μάθει πως έφτιαχναν τα animation. Δέχτηκε την πρόταση τους άλλα με τον όρο ότι ήθελε και αυτός να μπει στην εταιρία και να δουλεύει εθελοντικά χωρίς να πληρώνετε…και έτσι έγινε…

Όταν ξεκίνησαν την ταινία με όνομα Saiyuuki-Alakazam the Great,υπήρχαν παράπονα από τους συνάδελφους του ότι δεν δούλευε σωστά και ότι δεν ήταν παραγωγικός μιας και δεν ήξερε την δουλειά.
Όταν το 1960 φτάσανε στην τελευταία σκηνή της ταινίας ήρθε η στιγμή που θα άλλαζε τα πάντα. Ο Τezuka είπε στους παραγωγούς οτι θέλει το finale να είναι τραγικό. Δηλαδή με τον θάνατο της συμπρωταγωνίστριας Rin Rin. Κάτι τέτοιο δεν είχε ξαναγίνει ποτέ σε παιδική ταινία μέχρι τότε. Οι παραγωγοί αρνήθηκαν γιατί πίστευαν ότι τα παιδάκια θα φεύγαν από τον κινηματογράφο στεναχωρημένα και θα έβγαζε κακό όνομα η εταιρία. Έτσι λοιπόν η ταινία είχε happy ending και ο Τezuka εμφανώς ξενερωμένος αποχώρησε.

Έναν χρόνο μετά δημιούργησε την δικιά του εταιρία παραγωγής κινούμενων σχεδίων που ονομαστήκατε Τezuka Πroductions Αnimation Studio.

Μην φανταστείτε τίποτα υπερπαραγωγές…ήταν ένα υπόγειο 40 τ.μ. Ο σκοπός του ήτανε να δημιουργήσει μια ομάδα απο νεαρούς ταλαντούχους σκιτσογράφους και παραγωγούς για να μελετήσουν νέες τεχνικές και μεθόδους για την παράγωγη κινουμένων σχεδίων.

Ήθελαν να δημιουργήσουν κάτι νέο που θα διέφερε από ολα τα άλλα animation της εποχής. Εκείνη την εποχή ήταν πολύ δημοφιλή στην Ιαπωνια animation όπως ο Ποπάυ,η Χιονάτη και οι 7 νάνοι, ο Mickey Mouse κτλ. Oπ;oτε υπήρχε μεγάλη ανησυχία αν θα έδειχναν ενδιαφέρον τα κανάλια για μια παράγωγη μιας μικρής και νέας εταιρίας. Έπρεπε λοιπόν να δωσουνε κάτι πολύ δυνατό για να κοντράρει τα αμερικάνικα cartoon. Ο Τezuka σκέφτηκε ότι ένας άξιος αντίπαλος θα ήταν το Astro Boy από το manga Captain Atom που το είχε φτιάξει το 1951. O Tezuka δεν ήταν ευχαριστημένος με μια δεύτερη θέση. Ήθελε να γίνει το νο1. Και για αυτό έπρεπε να κατακτήσει τις καρδιές τον παιδιών…

Το 1962 ολοκληρώθηκε το στούντιο και ονομάστηκε Mushi Productions.

Η πρώτη κίνηση πού έκανε ο Tezuka μόλις τελείωσε με την εταιρία ήταν να πάρει από την Toei τον νεαρό σκιτσογράφο Gisaburou Sugii(υπέυθυνος για την δημιουργία anime όπως Touch,Street Fighter II,Lupin the Third,Hajime no Ippo,Captain Tsubasa). Ξεκίνησαν μαζί να μελετάνε διάφορους τρόπους για να καταφέρουν να βγάζουν ένα 30λεπτο επεισόδιο την εβδομάδα, κάτι που μέχρι τότε δεν είχε κάνει κανείς.
Όλα τα animation της Disney εκείνης της εποχής ήταν 24 σελίδες το δευτερόλεπτο(αν έχετε δει το βιβλιαράκι πού όπως το ξεφυλλίζουν γρήγορα σου δείχνει μια κίνηση). Ο Τezuka λοιπόν αποφάσισε να τις κάνει 8. Δηλαδή το μόνο που θα κουνιόταν ήταν το στόμα και τα μάτια. Δεν θα κουνιόντουσαν μαλλιά, λαιμός και χεριά. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να παράγει πιο γρήγορα από ότι οι άλλοι…

Και τότε ο Sugii του είπε…”Ωραία όλα αυτά που μου λέτε άλλα αυτό δεν είναι animation”…και ο Τezuka του απάντησε…
“Όχι δεν είναι animation είναι ΑΝΙΜΕ”!!!!

Μέτα από λίγο καιρό τον Σεπτέμβρη του 1962 ο Tezuka είχε τελειώσει τα σχεδία για την σειρά και σε σύντομο χρονικό διάστημα η Fuji Televison έδειξε ενδιαφέρον για την σειρά Astro Boy. Όταν έκατσαν στο τραπέζι να διαπραγματευτούν η Fuji πρότεινε στον Tezuka 3.300 δολάρια το επεισόδιο. O Tezuka τότε αιφνιδίασε τους πάντες.
“1500 δολάρια είναι αρκετά” είπε.
Με λίγα λόγια πούλησε το Astro Boy 1800 δολάρια λιγότερο από ότι του πρότειναν! Καμιά εταιρία δεν έπαιρνε τόσα λίγα λεφτά τότε. Το σχέδιο του Tezuka όμως ήταν να μονοπωλήσει στην αγορά!

Μόλις έκλεισε η συμφωνία, πέσαν με τα μούτρα στην δουλειά. Για να βγει ένα 30λεπτο επεισόδιο κάθε εβδομάδα έπρεπε να δουλεύουν όλοι 13 με 14 ώρες την ήμερα χωρίς ρεπό για ένα τρίμηνο…

Στις 31 Νοεμβρίου 1962 παραμονή πρωτοχρονιάς έγινε η πρεμιέρα της πρώτης anime σειράς..του Astro Boy!

Στις 19:15 το απόγευμα έπαιξε για πρώτη φορά anime opening στην τηλεόραση!!!

Το πρώτο επεισόδιο έπιασε 20% τηλεθέαση και η σειρά έφτασε μέχρι και το 48% , πολύ υψυλά για εκείνην την εποχή. Σύντομα ο Τezuka υπέγραψε συμβόλαιο με το NBC και το Astro Boy προβλήθηκε σε 26 κανάλια σε όλη την Αμερική, έκανε τεραστία επιτυχία, κέρδισε το παιδικό κοινό και όχι μόνο. Στην ιστορία το Αstro Βoy καταγραφηκέ ως huge seller!!!

Αποτέλεσμα:
Η Μushi έβγαλε χιλιάδες δολάρια, έγινε διάσημη, μεγάλωσε την εταιρία της αγοράζοντας όλο το κτίριο, πήρε περισσότερους υπαλλήλους και ήταν πλέον έτοιμη για της επόμενες δουλείες της! Παράλληλα αρκετές εταιρίες ακολούθησαν το παράδειγμα της Μushi και άρχισαν να παράγουν anime ελπίζωντας σε παρόμοιες επιτυχίες (μέσα σε αυτές και η TOEI)…

Το 1963 η Μushi έφτιαξε και το πρώτο meccha anime και είχε την ονομασία Tetsujin 28 – Gigantor.

Μετα από το μεγάλο βήμα της μεταφοράς των mecha ο Τezuka θα καινοτομήσει για άλλη μια φορά φτιάχνοντας το πρώτο έγχρωμο anime!

Το 1964 ήταν η χρονιά τον ολυμπιακών αγώνων στην Ιαπωνια και ήθελε να έχει έτοιμο το επόμενο έργο του το Kimba the white lion!
Η Μushi επένδυσε πάρα πολλά χρήματα για εκείνη την εποχή για να φτιάξει το πρώτο έγχρωμο anime και το τελείωσε έναν χρόνο μετά το 1965 όποτε και έγινε η προβολή του.

Σας θυμίζει κάτι?
Όπως όλοι καταλάβατε είναι ο πρόγονος του Simba από το Lion King…μιας και από ότι φαίνεται κάποιοι αντέγραψαν την ιδέα του Tezuka. Oνόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θηγουμε!

Να συμπληρώσουμε ότι για πρώτη φορά χρησημοποιήθηκε ορχήστρα 28 ατόμων σε anime και ο δίσκος με τα τραγούδια της σειράς πούλησε 100.000 αντίτυπα σε βινύλια την πρώτη χρονιά!

Το 1966 η Nippon Herald Films έκανε πρόταση στον Tezuka να γυρίσουν μια ταινία μεγάλου μήκους που θα απευθυνόταν σε ενήλικους. H ταινία ονομάστηκε Χίλιες και μια Νύχτες(A Thousand and One Nights).
Η ταινία ήταν 2ωρη και είχαν 4 μήνες διορία για να την γυρίσουν. Ο Τezuka έκανε ξανά το ακατόρθωτο. Κατάφερε και έφτιαξε την ταινία αφού προσέλαβε και άλλο προσωπικό και την τελείωσε μια εβδομάδα πριν την προβολή της!!!

Η ταινία έσπασε τα ρεκόρ στις πωλήσεις και τα κέρδη έφτασαν το 1.000.000 δολάρια!!!Τρελά λεφτά για εκείνη την εποχή!!!

Δύο χρονιά μετά από την τεράστια επιτυχία της ταινίας δηλαδή το 1969 ήρθε η μεγάλη ώρα όπου η Μushi θα δημιουργήσει και το πρώτο anime με samurai. Και όταν μιλάμε για samurai το μυαλό μας πάει στο σπαθί τους που είναι το διάσημο και χαρακτηρηστικό katana!!! Ταυτόχρονα έχουμε και άλλη πρωτοπορία δηλαδή ,την εμφάνιση για πρώτη φορά των katana σε anime!
Ποιο ήταν αυτό το anime?

Το Dororo!!!

Το Dororo έθεσε τις βάσεις για όλα αυτά τα υπέροχα anime που βλέπουμε ακόμα και στις μέρες μας. Σε αυτό το anime βλέπουμε δαίμονες,πνεύματα,περιπλανομενους ξιφομάχους,κλέφτες,υπερφυσικές δυνάμεις,αλχημείες και αρκετό αίμα. Μιλάμε για μια συνταγή που την χρησιμοποίησαν πάρα πόλλοι mangakas στο μέλλον με μεγάλη επιτυχία!

Στην αρχή της δεκαετίας του ’70 ο tezuka ξεχρέωσε τα πάντα, πλήρωσε πάρα πολύ καλά όλους τους ανθρώπους που τον βοήθησαν και στάθηκαν δίπλα του και παρέδωσε την εταιρεία Μushi σε άλλον διευθυντή ο οποίος το μόνο που κατάφερε ήταν η εταιρεία να χρεωκοπήσει!!!

Όπως και να ‘χει η δεκαετία του ’60 έμεινς στην ιστορία ώς η χρυσή δεκαετία των anime κι όλα αυτά χάρις στον Osamu Tezuka και την Mushi Productions!

Από την ομάδα του Τezuka ξεχώρισαν και πέτυχαν στο μέλλον με ατομικές δουλείες αρκετοί παραγωγοί και σκιτσογράφοι που στάθηκαν στο πλευρό του Τezuka για χρόνια.
Μέσα σ’ αυτούς ήταν οι:

Εichi Υamamoto – Space Battleship Yamato

Gisaburou Sugii – Touch

Yoshiyuki Tomino – Mobile Suit Gundam

Osamu Dezaki – Ashita no Joe

Ο Tezuka δεν σταμάτησε όμως εδώ. Έφτιαξε πάρα πολλά manga στην συνεχεία ,μέσα σε αυτά και το γνωστό σε όλους μας Black Jack το οποίο κυκλοφόρησε σε manga το 1970 και έγινε anime την δεκαετία του 2000!

Ο Tezuka στην συνεχεία της ζωής του έκανε αυτό που αγαπούσε, δηλαδή να ζωγραφίζει manga. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έδινε την δίκη του μάχη με τον καρκίνο. Ακόμα και λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή ,στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου ζωγράφιζε manga. Τελικά νικήθηκε το 1989. Τα τελευταία του λογία ήταν μια παράκληση σε μια νοσοκόμα που του πήρε τον εξοπλισμό της ζωγραφικής του από το κρεβάτι:
“Παρακαλώ αφήστε με να δουλέψω”!!!

Καταλαβαίνουμε όλοι λοιπόν για τι άνθρωπο μιλάμε. Το πάθος του για την ζωγραφική ήταν πέρα από κάθε εμπόδιο,δυσκολία και αρρώστια…τα manga ήταν η ζωή του.

Όλη η Ιαπωνία βυθίστηκε στο πένθος μιας και ο θάνατος του προκάλεσε σοκ.
Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για όσα πρόσφερε, φτιάξανε ένα μουσείο που είχε μέσα αρκετά από τα έργα του Tezuka και δώσανε το όνομα του στο μεγαλύτερο βραβείο που θα μπορούσε να κερδίσει κάποιος mangaka.

Το πλέον γνωστό σε όλους Tezuka prize.

Ο Tezuka άφησε παρακαταθήκη το πάθος του και τις ιδέες του , που υπήρξαν έμπνευση για πολλούς από τους αγαπημένους μας mangakas όπως ο Akira Toriyama ο οποίος έχει παραδεχθεί ότι πηγή έμπνευσης του ήταν ο Οsamu Τezuka!

Το όνομα Osamu Tezuka θα μείνει για πάντα χαραγμένο για να μας θυμίζει την δύναμη της θέλησης και της αφοσίωσης. Με όπλο αυτά τα 2 ξεκινώντας από μια μικρή τρυπά μπορείς να δημιουργήσεις κάτι που μετά από λίγα χρονιά θα το βλέπει αν όχι όλος…τουλάχιστον ο μίσος πλανήτης!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΎΜΕ TEZUKA-SAMA!

Sakata Gintoki.