Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για την διαμάχη που επικρατεί σχετικά με το κορυφαίο άνιμε One Piece. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι σχετικά με την λέξη διαμάχη, αυτό το οποίο πρόκειται να θίξουμε είναι το πώς για ορισμένους φανς (η πλειοψηφία πλέον) το άνιμε αυτό θεωρείται το καλύτερο που έχει φτιαχτεί, ενώ για κάποιους άλλους ένα από τα καλύτερα.

Μπαίνοντας στο θέμα, πρέπει αρχικά να τονίσουμε προκειμένου να αποφύγουμε οποιουδήποτε είδους παρεξήγηση, ότι το συγκεκριμένο θέμα που θίγεται στηρίζεται στην αντίληψη του καθενός που βλέπει και διαβάζει άνιμε και μάνγκα αντίστοιχα. Βλέποντας, λοιπόν, εκτενέστερα το One Piece, θα ψευδόμασταν εάν κάναμε τον ισχυρισμό ότι δεν είναι ένα καλό άνιμε. Φυσικά αυτοί οι οποίοι είναι συνέχεια απασχολημένοι βλέποντας άνιμε και κατανοώντας το βάθος τους,  μπορούν να έχουνε μια ειλικρινή άποψη σχετικά με αυτό το θέμα. Με άλλα λόγια, κάποιος ή κάποια που βλέπει άνιμε και διαβάζει μάνγκα αντίστοιχα μπορεί πολύ απλά να πει ότι δεν του/της αρέσει κάποιο άνιμε – αλλά όχι ότι το συγκεκριμένο άνιμε το οποίο θεωρεί όχι και τόσο καλό έχει αποτύχει.

Προκειμένου να ασκήσουμε κριτική σε κάποιο άνιμε (πάντα φυσικά με την καλή έννοια), πρέπει να γίνεται με τον σωστό και αληθινό/ρεαλιστικό τρόπο. Για να είμαστε, λοιπόν, δίκαιοι ας εστιάσουμε στα επόμενα πράγματα:

  1. Τι αναπαριστάνει το άνιμε/μάνγκα το οποίο βλέπουμε.
  2. Τι μηνύματα περνάει βασιζόμενα στο αντικείμενο αναπαράστασής του.
  3. Πώς ο κάθε χαρακτήρας διατηρεί τον ρόλο του/της και πώς ξεδιπλώνεται μαζί με την γενική πλοκή μέσα στην ιστορία.
  4. Τα γραφικά του (κυρίως για την κινούμενη εκδοχή του – το άνιμε) και αντίστοιχα το σχέδιο για την εκδοχή μάνγκα.
  5. Εάν δίνεται σε όλους τους χαρακτήρες (όχι μόνο στον πρωταγωνιστή ή/και ανταγωνιστή) η απαραίτητη προσοχή.

Τα παραπάνω, λοιπόν καθώς και κάποια άλλα πράγματα (τα οποία θα αναφερθούν σε κάποιο άλλο επερχόμενο άρθρο) είναι τα οποία θα πρέπει να θεωρήσουμε και να δούμε τι ακριβώς γίνεται με την διαμάχη αυτήν, καθεαυτή.

[ Το Οne Piece ]

Ας κοιτάξουμε το παρακάτω στην Wikipedia και στην συνέχεια αναλύοντάς το..

[ One Piece (Japanese: ワンピース ) is a Japanese manga series written and illustrated
by Eiichiro Oda. It has been serialized in Shueisha’s Weekly Shōnen Jump magazine
since July 19, 1997, with the chapters collected into eighty-four tankōbon volumes
to date. One Piece follows the adventures of Monkey D. Luffy, a young man whose body
gained the properties of rubber after unintentionally eating a Devil Fruit. With his
crew of pirates, named the Straw Hat Pirates, Luffy explores the Grand Line in
search of the world’s ultimate treasure known as “One Piece” in order to become the
next King of the Pirates. ]

Στο παραπάνω απόσπασμα βλέπουμε σχετικά με την πλοκή του και ενημερωνόμαστε για τον κεντρικό χαρακτήρα, τον φοβερό Monkey D.Luffy. Ο κύριος στόχος του συγκεκριμένου άνιμε είναι να βρεθεί το λεγόμενο One Piece. Φυσικά, κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς είναι το One Piece, όμως πολλοί φανς έχουν εκφράσει διάφορες υποθέσεις οι οποίες αν μη τι άλλο είναι βασισμένες στην παρατηρητικότητα της ιστορίας και του «ξεδιπλώματος» της πλοκής του. Η ιστορία, λοιπόν, έχει να κάνει με πειρατές οι οποίοι διασχίζουν ολόκληρο τον κόσμο στην αναζήτηση του λεγόμενου “One Piece”. Τι μπορούμε να συμπεράνουμε από το παραπάνω είναι ότι το άνιμε αυτό είναι γεμάτο περιπέτεια και γενική δράση. Δείχνει τους δεσμούς που αναπτύσσονται από την φιλία, πώς μια ομάδα πρέπει να δουλεύει, γιατί ο κάθε χαρακτήρας έχει μια μοναδική ικανότητα και γιατί ο κάθε χαρακτήρας παρά την κοινή αναζήτησή τους για το One Piece, έχει από ένα προσωπικό στόχο τον οποίο προσπαθεί να εκπληρώσει. Λαμβάνοντας, τα παραπάνω υπόψη μπορούμε να πούμε ότι μιλάμε για ένα πολύ μοναδικό άνιμε το οποίο συμπεριλαμβάνεται στα κορυφαία.

Ας δούμε κάτι άλλο ενδιαφέρον στην Wikipedia..

[ One Piece has received praise for its art, characterization and humor. Several volumes of the manga have broken publishing records, including the highest initial print run of any book in Japan. The official website for Eiichiro Oda’s One Piece manga announced that the manga has set a Guinness World Record for “the most copies published for the same comic book series by a single author”. As of November 2016, the manga has sold 406 million copies worldwide, making it the best-selling manga series in history. ]

Το αξιοσημείωτο πράγμα που βλέπουμε εδώ είναι η τιμή που έχει κερδίσει για το καλό σχέδιο, τους χαρακτήρες και το χιούμορ. Βλέπουμε επίσης και κάτι άλλο πολύ σημαντικό: Το γεγονός ότι έχει πουλήσει τα περισσότερα αντίγραφα σαν άνιμε το οποίο γραφθεί ολοκληρωτικά από έναν mangaka, τον Eiichiro Oda, κάνοντάς το το καλύτερο μάνγκα στις πωλήσεις. Για να λέμε την αλήθεια – είναι σίγουρα αξιοσημείωτο.

Τι συμβαίνει όμως με την επικράτησα διαμάχη του; Ας το δούμε.

Οι φάνς που το συγκαταλέγουν ως το καλύτερο άνιμε.. ]

Σαν κάποιος που του αρέσει τα ψάχνει και να βλέπει άνιμε συνέχεια, ακόμη και αυτά τα οποία δεν μου κινούν το ενδιαφέρον, αυτό το οποίο θέλω να θίξω είναι το εξής φαινόμενο: Οι μεγαλύτεροι φαν του One Piece, εάν ερωτηθούν ή αν συζητήσει κανείς μαζί τους, όλοι τους ξεκίνησαν να βλέπουν άνιμε, βλέποντας το One Piece σαν πρώτο τους άνιμε. Για παράδειγμα ο γράφων ξεκίνησε βλέποντας το bleach.

Τι γίνεται λοιπόν; Γιατί αναφέρουμε κάτι τέτοιο;

Είναι εξίσου απλό. Ο γράφων έκανε το bleach το καλύτερό του άνιμε και το ίδιο έγινε για τους μεγάλους φανς του One Piece. Παρά αυτά βέβαια, το bleach τώρα, δεν θεωρείται ως το πρώτο καλύτερο του γράφοντα. Όταν κάποιος εισέλθει πραγματικά στην κοινωνία των άνιμε, θα καταλάβει και φυσικά θα δει πόσο διαφορετικά είναι όλα μεταξύ τους και – το γεγονός ότι το καθένα είναι μοναδικό. Αυτό λοιπόν το οποίο μας ενδιαφέρει σε αυτό το σημείο – και παράλληλα φαινόμενο είναι ότι η πλειοψηφία των φανς που έχουν το One Piece ως το καλύτερο άνιμε, ξεκίνησαν με αυτό και παρότι στην συνέχεια βλέποντας και άλλα, το κράτησαν ως το καλύτερο. Μεταξύ μας, καλά κάνουν εφόσον για αυτούς είναι. Η άποψη είναι πάντα από την δική τους οπτική γωνία.

[  One Piece – Ένα από τα καλύτερα.. ]

Εκφράζοντας έτσι την δική μου οπτική, το One Piece, είναι ένα από τα καλύτερα άνιμε, αλλά φυσικά αυτό, δεν μπορεί να το κάνει το καλύτερο. Μπορούμε να πούμε ότι είναι αρκετά επιπόλαιο να το σημειώσουμε ως το καλύτερο ενώ θα δει κανείς μερικά άλλα τα οποία μπορούν ίσως αρκετά εύκολα και το περνάνε. Αυτό φυσικά βρίσκεται πάλι στην γωνιά του κάθε αναγνώστη. Αν ρωτήσει κανείς αρκετούς ανθρώπους, θα δει ότι ο καθένας θα εκφράσει από μια διαφορετική άποψη σχετικά με τον παραπάνω ισχυρισμό. Μα φυσικά.

[ Το σχέδιο ]

Ένα πράγμα που πρέπει να αναρωτηθούμε κοιτάζοντας το σχέδιο του είναι το εξής: Διαφέρει η σχεδίαση βάση του mangaka; Η απάντηση, κατά πάσα πιθανότητα είναι ναι. Κανείς δεν μπορεί να σχεδιάσει με τον ίδιο τρόπο που σχεδιάζει κάποιος άλλος. Ο καθένας αναπτύσσει το δικό του στυλ. Στο σημείο αυτό, καλό θα ήταν να αναφέρουμε και κάτι αν και αυτονόητο, εξίσου σημαντικό όσον αφορά το σχέδιο.

Προκειμένου να αξιολογήσουμε ένα σχέδιο και να πούμε ότι είναι καλό, αυτό πρέπει να γίνεται όταν κοιτώντας κάποιο σχέδιο (είτε είναι ενός μανγκάκα, είτε κάποιου wannabe) – αναγνωρίζουμε εύκολα ποιος είναι ο εικονιζόμενος χαρακτήρας χωρίς να το παρατηρήσουμε πολλή ώρα. Τώρα, για την άποψη του γράφοντα σχετικά με το σχέδιο του One Piece, αν φυσικά θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, θα πρέπει να πούμε ότι δεν είναι απαραίτητο να σημειωθεί ως ένα από τα καλύτερα. Φυσικά – είναι πολύ καλό έχοντας το δικό του στυλ, αλλά το να τιμάται ως ένα από τα καλύτερα, αυτό είναι κάτι άλλο. Διαφορετικό. Αυτή η κριτική λοιπόν, δεν γίνεται σε καμία περίπτωση αρνητικά, έχοντας σε οποιαδήποτε περίπτωση στόχο να υποβιβάσω με οποιαδήποτε τρόπο το συγκεκριμένο άνιμε. Θα ξαναπούμε για άλλη μια φορά, ότι συμπεριλαμβάνεται μέσα στα καλύτερα και είναι πάντα προτεινόμενο. Το άρθρο αυτό αποσκοπεί μόνο στην ανάλυση της διαμάχης που επικρατεί και σε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Ακόμη, κάτι το οποίο πρέπει να αναφερθεί είναι ότι προκειμένου να έχει κανείς πλήρη εικόνα για κάποιο άνιμε δεν αρκεί να έχει δει μόνο το άνιμε αλλά φυσικά πρέπει να κοιτάξει και το μάνγκα.

[ Σχετικά με τον επίλογο.. ]

Αυτά που συζητήσαμε και θίξαμε στον παρόν άρθρο είχαν ως σκοπό να δούμε ένα άνιμε στο οποίο έχει αναπτυχθεί αρκετή διαμάχη, όταν βέβαια πολλά πράγματα είναι ίσως και σχετικά. Όμως όχι και όλα. Λαμβάνοντας υπόψη ποια πράγματα πρέπει κάποιος αναγνώστης να δει πριν ξεκινήσει να θίξει τα αρνητικά και τα θετικά από κάποιο άνιμε, είναι μια αρχή, προκειμένου να ξέρει που βρίσκεται. Το συμπέρασμα ή το βαθύτερο μήνυμα το οποίο επιθυμεί το παρόν άρθρο να περάσει είναι ότι ο φανατικός αναγνώστης  δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κρίνει ένα άνιμε από το πόση φήμη έχει ή πόσο διαδεδομένο είναι, αλλά φυσικά το πρώτο πράγμα που έχει να κάνει είναι να ξεκινήσει να το βλέπει και να το διαβάζει αντίστοιχα πάντα. Έπειτα, θα σχηματιστεί η άποψη αλλά πάντα βασιζόμενη πάνω σε όσο δυνατόν ρεαλισμό. Τέλος, εάν διευρύνουμε την ανάλυση ενός άνιμε και συμπεριλάβουμε σε αυτή, την διάκριση των άνιμε βάση είδους, τότε όπως καταλαβαίνουμε η διαμάχη του One Piece θα γίνει ακόμη πιο πολύπλοκη. Στην τελική φυσικά γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι φανς δεν διαλέγουν ένα άνιμε βάση είδους αλλά βάση της δημοτικότητάς του.

Important note: Απαγορεύεται ρητώς η οποιαδήποτε αναδημοσίευση, οποιουδήποτε άρθρου από τον παρόν ιστότοπο, ή ακόμη και κομμάτι άρθρου χωρίς την άδεια των κατόχων του.