bleach-006.jpg

Για όποιον διαβάζει manga και βλέπει animes αντίστοιχα, το bleach είναι μια λέξη η οποία τυχαίνει να βρίσκεται στο λεξιλόγιό του. Απευθύνομαι σε κάθε fan και σε κάθε σοβαρό άνθρωπο ο οποίος ασχολείται με την manga σκηνή, και είναι σε θέση να καταλαβαίνει τί διαβάζει, τί βλέπει, με άλλα λόγια τί είναι το κάθετί. Ο λόγος στο παρόν άρθρο γίνεται για το πολύγνωστο bleach, όπως αναφέρει και ο τίτλος, το οποίο φυσικά βρίσκεται στην κάθε manga/anime κοινότητα. Καταλαβαίνουμε, ότι πρόκειται για ένα άνιμε, το οποίο είναι μέσα στα καλύτερα που έχουνε φτιαχτεί. Γνωρίζω, φυσικά, ότι πολλοί (φανς και μη) πρόκειται να μην συμφωνήσουν με πολλά από αυτά που θα αναφέρω, αλλά για αυτόν τον λόγο γράφουμε και μοιράζομαστε άρθρα, τονίζοντας τις απόψεις μας(οι οποίες πολλές φορές διαφέρουν) και είναι λογικό ο κάθε φαν (και όποιος άλλος ασχολείται έστω και λίγο) να μην συμφωνεί. Εμείς αυτό το οποίο, θα προσπαθήσουμε να αναφέρουμε στον παρόν άρθρο (και να το δούμε λίγο καλύτερα στα ενδότερά του) είναι για ποιους λόγους το bleach βρίσκεται μέσα στην TOPLIST, της σκηνής των manga και animes, αντίστοιχα. Μόλις τελειώσετε την ανάγνωση, είστε ελεύθεροι να σχολιάστε και να ασκήσετε οποιαδήποτε κριτική επιθυμείτε, πάντα όμως αιτιολογώντας αυτό το οποίο γράφετε (είτε συμφωνείτε, είτε όχι).

Γνωρίζουμε πως το bleach σχεδιασμένο και φτιαγμένο από τον Tite Kubo, ξεκίνησε την κυκλοφορία του το 2004 και έως το 2012 προβάλλονταν το manga μαζί με το anime. Στην συνέχεια, το anime σταμάτησε στο επεισόδιο 366, και η συνέχεια έκτοτε γίνεται αποκλειστικά στο manga. Παρά το γεγονός, ότι το anime σταμάτησε να προβάλλεται, η πλειοψηφία των fans του (bleach) συνέχισαν την ανάγνωσή του στο manga και έτσι έχουνε συμβαδίσει και συμβαδίζουν με την ιστορία του. Θέλω να αναφέρω και το σημαντικό γεγονός, ότι για κάποιον ο οποίος ξεκινάει να το βλέπει, μπορεί και μόνο τότε να κρίνει αυτό που βλέπει(είτε θετικά, είτε αρνητικά) εφόσον, το έχει προχωρήσει τουλάχιστον 25 επεισόδια. Για να είμαστε σωστοί, για να μπορούμε να εκφέρουμε άποψη για ένα anime (το οποίο φυσικά είναι πολλά επεισόδια), πρέπει να έχουμε δει μερικά, αφού μόνο έτσι έχουμε αρχίσει να καταλαβαίνουμε περι τίνος πρόκειται και έτσι έχουμε αρχίσει να γινόμαστε οικείοι με το περιεχόμενό του, καθώς και με τους βασικούς χαρακτήρες του. Σε διαφορετική περίπτωση, κάποιος (είτε είναι φαν είτε όχι και βλέπει “τυχαία” κάποιο anime) άποψη φυσικά δεν μπορεί να εκφέρει, και αν όντως εκφέρει δεν θα έχει κανένα νόημα.

C165_Cover_Page

Προκειμένου να μάθουμε καλύτερα το bleach, θα προσπαθήσω να αναφέρω τα σχετικά με αυτό το anime, και στην συνέχεια να αναφέρω γιατί προσωπικά το θεωρώ μέσα στα καλύτερα. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ποτέ μα ποτέ δεν βαθμολογώ και ούτε ακολουθώ κάποιο anime ή manga αντίστοιχα, επειδή τυχαίνει να το προτείνει η οποιαδήποτε πλειοψηφία, όποια και αν είναι αυτή. Εάν κάποιος θέλει να δει ένα anime ή να διαβάσει κάποιο manga, θα πρέπει να του κινηθεί το ενδιαφέρον από μόνο του, και στην συνέχεια μόνος του να κρίνει εάν του αρέσει ή όχι. Κάποιο manga ή anime που έχει τα περισσότερα views δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση είναι ότι μπορεί για παράδειγμα να τα αξίζει, ή πολύ απλά ότι είναι το καλύτερο. Τα anime και τα manga συνδέονται με τον χαρακτήρα του αναγνώστη και του θεατή, και εάν το πάρει κανείς πλειοψηφικά, τότε θα καταλάβει εύκολα αρκετά γιατί κάποια άσχετα pop-bands στο youtube έχουνε χιλιάδες ή και εκατομμύρια views από ό,τι ένα σημαντικό band, το οποίο είναι μόνο καθαρή ποιότητα. Ο λόγος που κάνω μια τέτοια σύγκριση και προσομοίωση αντίστοιχα είναι για να εκφράσω με όσον τον καλύτερο δυνατό τρόπο το gap μεταξύ ενός anime/manga σε σχέση με κάποιο άλλο, το οποίο βρίσκεται σε κάποια κορυφή, ενώ δεν θα έπρεπε. Φυσικά, animes όπως το Deathnote, το Berserk, το Platinum End, τα οποία θα τα προτείνει κάποια πλειοψηφία, δεν θα έχει κανένα άδικο. Στην περίπτωση αυτών, ο κάθε σοβαρός αναγνώστης θα καταλάβει γιατί είναι τα καλύτερα, αλλά φυσικά θα δείτε και πολλούς οι οποίοι δεν θα τα υποστηρίξουν. Ας το κάνουν φυσικά, η άποψή τους είναι πάντα, no pun intended.

Ichigo_Hollow_mask_(ch344)

Το bleach με κύριο χαρακτήρα τον Kurosaki Ichigo, ο οποίος έχοντας ανεπτυγμένες ψυχικές δυνάμεις, μπορεί και βλέπει φαντάσματα συναντάει μια μέρα την Kuchiki Rukia, η οποία είναι Death God (Soul Reaper –死神 Shinigami )  η οποία έχει σταλεί από την κοινωνία των ψυχών (Soul Society) στην Karakura Town, για την εύρεση και εξόντωση Hollow (τα οποία τρώνε ανθρώπους). Στην συνέχεια αφού συναντήσει τον κύριο χαρακτήρα τον Ichigo, του μεταφέρει τις δυνάμεις τις με αποτέλεσμα ο Ichigo να γίνεται ο ίδιος ένας Substitute Soul Reaper. Από το σημείο αυτό ξεκινάει το bleach βλέποντας στην συνέχεια όλους τους καινούριους χαρακτήρες που εμφανίζονται καθώς και την ιστορία του.

Στο συγκεκριμένο άρθρο, οφείλω να σεβαστώ τον κάθε αναγνώστη, ο οποίος δεν το έχει δει, ή ακόμη και αν το έχει δει έως ένα σημείο, και να μην δείξω την πλοκή του, αφού το μόνο αποτέλεσμα που θα δούμε θα είναι ένα πολύ φτιαγμένο spoiler(!), κάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δεν το θέλουμε. Αναφέροντας λοιπόν, τα χαρακτηριστικά του bleach (φυσικά όχι σε plot version), βλέπουμε πόσο καλά ξεκινάει δίνοντάς μας τους δύο βασικούς χαρακτήρες του και στην συνέχεια ξετυλίγεται η πλοκή του με έναν από τους καλύτερους τρόπους, αρχίζοντας να μας εξηγεί την σημαντικότητα του κάθε νέου στοιχείου. Κάθε στοιχείο βλέπουμε να συνδέεται με κάποιο άλλο, με τρόπο που εκφράζει την σημαντικότητά τους, ενώ δεν παραλείπει σε καμία περίπτωση τα λεγόμενα easter eggs(Στοιχεία τα οποία υπάρχουν στα πρώτα επεισόδια τα οποία εάν τα παρατηρήσει κανείς είναι από μικρά εώς τεράστια spoilers). Τα easter eggs, είναι πολύ καλά κρυμμένα και κατά το 90% και ίσως παραπάνω ένας αναγνώστης όσο παρατηρητικός και αν είναι, αδυνατεί να τα παρατηρήσει. Φυσικά, ένα πολύ μικρό ποσοστό, τυχαίνει και τα βρίσκει, αλλά φυσικά έχοντας δει το συγκεκριμένο επεισόδιο που υπάρχουν αρκετές φορές. Ο κάθε χαρακτήρας του είναι ξεχωριστός, και όπως καταλαβαίνετε, διαφοροποίηση μεταξύ του ενός με κάποιου άλλου δεν θα δείτε να υπάρχει. Αυτό το χαρακτηριστικό, δίνει στον κάθε χαρακτήρα από κάτι διαφορετικό, με αποτέλεσμα όλοι να είναι σημαντικοί. Με αυτόν τον τρόπο πρέπει να γράφεται ένα manga/anime, καθώς ο σχεδιασμός κάθε χαρακτήρα αποσκοπεί στο να προσφέρει στην όλη πλοκή. Όπως και να το δει κανείς, δεν υπάρχει λόγος να σχεδιαστεί κάποιος χαρακτήρας, ο οποίος να μην έχει κανένα νόημα στην βασική ιστορία του. (Διότι υπάρχουν και τα φίλλερς(fillers) τα οποία είναι άλλα stories, τα οποία φτιάχνονται τις περισσότερες φορές, σαν “διάλλειμμα” από την συγγραφή του αρχικού manga. Ας αναφέρουμε επίσης, ότι πολλές φορές τα fillers περιέχουν και στοιχεία ή χαρακτήρες οι οποίοι συνδέονται, με χαρακτήρες και άλλα events των αρχικών stories. Κάτι τέτοιο ισχύει και για το bleach.) Ο τρόπος με τον οποίο “δένονται” τα στοιχεία του κάθε επεισοδίου με τους χαρακτήρες είναι κάτι το οποίο ξεχωριστό, και το οποίο θα παρατηρήσει ο αναγνώστης. Τέλος, το σχέδιο είναι από τα καλύτερα (είναι καθαρή τέχνη χωρίς κενά) και αυτό είναι ένας άλλος λόγος που το manga θα το συνεχίσει κάποιος αναγνώστης, αφού τελειώσει τα επεισόδια, όπως άλλωστε γίνεται ήδη. Ας σημειώσουμε στο σημείο αυτό και για άλλη μια φορά, ότι κάποιος πρέπει πρώτα να διαβάζει το manga και μετά να βλέπει το anime.

Zaraki-Kenpachi-image-zaraki-kenpachi-36523369-500-281

Συνοπτικά, λοιπόν, βλέποντας κάποιος το bleach θα δει: 

Α) Από τους καλύτερους χαρακτήρες.

Β) Plot πάρα πολύ καλό.

Γ) Δεν θα κάνει skip τα περισσότερα φίλλερς διότι εν μέρει συνδέονται με το αρχικό story.

Δ) Σχέδιο μέσα στα καλύτερα.

Ε) Ποικιλία χαρακτήρων με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να δεθεί με κάποιον (ή και με παραπάνω πάντα..)

ΣΤ) Ιδιαιτερότητα του κάθε χαρακτήρα με αποτέλεσμα να τους εκτιμήσει όλους.

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω, ότι προκειμένου ένα manga/anime να γίνει πλήρως κατανοητό, θα πρέπει κάποιος να το δεί παραπάνω από μία φορά, εάν θέλει να παρατηρήσει όλα του τα χαρακτηριστικά, πόσο μάλλον να προσπαθήσει και να καταλάβει τους χαρακτήρες του καθώς και να δει τα easter eggs. Αυτό όμως, φυσικά και δεν σημαίνει ότι ένα manga/anime είναι απαραίτητο να το βλέπει και κάποιος παραπάνω από μία φορά (με λίγα λόγια θα αποφύγω να πω ότι ισχύει για όλα), εκτός εάν είναι κάποιο anime το οποίο του αρέσει πολύ και το κατατάσσει ο ίδιος μέσα στα καλύτερα. Οι σοβαροί, αναγνώστες θα πρέπει να καταλάβουν (εάν δεν έχουν ήδη) ότι η manga σκηνή είναι απεριόριστη, αδυνατεί να καταλάβει την λέξη όριο και το κάθε manga/anime έχει να μας δείξει κάτι. Όποιος επιθυμεί να γνωρίσει καλύτερα την σκηνή αυτήν καθαυτήν, τότε αυτό που έχει να κάνει είναι να ψάξει και να διαβάσει πολλά και ακόμη περισσότερα manga γνωρίζοντας χαρακτήρες,plots και μοναδικά χαρακτηριστικά στο κάθε ένα, διότι μόνο και μόνο τότε θα μπορέσει να καταλάβει τι ακριβώς είναι τα manga (..ή αλλιώς γιατί δεν είναι comics) και στην συνέχεια να μπορεί να έχει σωστή και ισορροπημένη άποψη για αυτό που βλέπει..

 

 ulquiorra_ressurection_by_benderzz-d35bn0x
[ Σημείωση: Απαγορεύεται καθέτως, η αναδημοσίευση οποιουδήποτε άρθρου ή οποιουδήποτε μέρους ενός άρθρου  σε άλλη σελίδα ή εξωτερική πηγή αντίστοιχα, χωρίς την άδεια των υπευθύνων τους. Οποιοσδήποτε θελήσει να αναδημοσιεύσει οποιοδήποτε άρθρο που βρίσκεται στον παρόν ιστότοπο, θα πρέπει να επικοινωνήσει με κάποιο μέλος της ομάδας. Οποιοδήποτε άρθρο της παρόν σελίδας βρεθεί δημοσιευμένο σε οποιοδήποτε ιστότοπο χωρίς την άδεια των κατόχων του, ο χρήστης ανεξαρτήτου οργανισμού, ομάδας ή ακόμη και κάποιο γνωστό μέλος, που θα πιαστεί να εκτελεί τέτοιου είδους ενέργειες θα διώκεται ποινικά.]