AOTlogo

Οι φανς των anime και των manga αντίστοιχα, σίγουρα γνωρίζουν το Attack On Titan. Το AOT(進撃の巨人 Hepburn: Shingeki no Kyojin “Advancing Giants”) είναι ένα σχετικά καινούριο manga το οποίο απέκτησε μια αρκετή καλή οπτική. Σχεδιασμένο από τον Hajime Isayama και εμφανιζόμενο από το Bessatsu Shōnen Magazine το Attack On Titan έχει ως θέμα έναν κόσμο στον οποίο η ανθρωπότητα βρίσκεται πίσω από τεράστια τείχη τα οποία έχουνε χτιστεί προκειμένου να προστατεύονται οι άνθρωποι αφού δέχονται επιθέσεις από τιτάνες. Κεντρικό χαρακτήρα βλέπουμε τον Eren Yeager, ο οποίος διατίθενται να πολεμήσει και να εκδικηθεί τους τιτάνες σώζοντας την ανθρωπότητα. Το A.O.T σαν manga και anime ειδώθηκε από ένα ικανοποιητικό αριθμό φανς και εκτιμήθηκε από μια καλή πλειοψηφία θα λέγαμε. Για κάθε anime φαν θα ήτανε μια καλή ιδέα, προτεινόμενη.

Κύριος σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου δεν είναι μόνο η ανασκόπηση του συγκεκριμένου anime αλλά αυτό το οποίο θα δούμε θα είναι μια βαθύτερη ανάλυση σχετικά με το Attack On Titan. Αποκλειστικό review για το συγκεκριμένο anime θα βρείτε ήδη εδώ!

Αν ξεκινήσει κάποιος και βλέπει το Attack On Titan, αυτό το οποίο πρόκειται να σημειώσει και φυσικά αυτό το οποίο θα τον εντυπωσιάσει, δεν θα είναι αρχικά τίποτα άλλο από τα αξιοσημείωτα γραφικά του. Tα γραφικά αυτού του anime παρατηρούμε πως είναι καλά με το πολύ παραπάνω. Τα γραφικά, ή με άλλα λόγια η “εικόνα” η οποία συμπεριλαμβάνει την κίνηση και τον σχεδιασμό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι των anime, διότι πολύ απλά το anime είναι ακριβώς αυτό το πράγμα. Τα manga και έπειτα η δημιουργία τους στα λεγόμενα anime, φυσικά έχει να κάνει με την εικόνα η οποία γίνεται κινούμενη, δηλαδή το animation. Αυτός είναι και ο λόγος που τα manga απέκτησαν μεγάλη δημοσιότητα και οι άνθρωποι ξεκίνησαν να τα διαβάζουν και να τα βλέπουν αντίστοιχα. Όλο και περισσότεροι. Φυσικά όσοι ενδιαφέρονται. Βάση του animation(anime) οι σχεδιαστές τους κατάφεραν και έδωσαν ζωή σε αυτά. Επίσης ας αναφέρουμε και ακόμη μια φορά εδώ το πόσο σημαντικά είναι τα manga όπου και στα οποία θα βρούμε όλα τα στοιχεία ενός manga. Βλέποντας λοιπόν, το Attack On Titan, δεν χρειάζεται και κάποιον τακτικό και έμπειρο anime φαν για να καταλάβει την ποιότητα των γραφικών του. Θα τα εκτιμήσει αμέσως.

Μπαίνοντας έτσι στο θέμα της πλοκής του, αυτό το οποίο μας δείχνει είναι την ανθρωπότητα πίσω από τα μεγάλα τείχη. Οι άνθρωποι προκειμένου να επιβιώσουν, πρέπει να βρίσκονται πίσω από τα τείχη αφού οι τιτάνες επιτίθενται και τους τρώνε. Ο κύριος χαρακτήρας του anime, ο Έρεν εμφανίζεται ως ένας χαρακτήρας ο οποίος μαζί με τους φίλους του, αποφασίζουν να πολεμήσουν τους τιτάνες επειδή θέλουν να βγούνε και έξω από αυτά τα τείχη, προκειμένου να εξερευνήσουν τον κόσμο. Εδώ σημειώνουμε ότι τα τείχη αυτά προστατεύουν τους ανθρώπους αλλά παράλληλα τους “κρατάνε” φυλακισμένους αφού δεν έχουν την δυνατότητα να βγουν έξω από αυτά. Οι άνθρωποι αφενός πρέπει να πολεμήσουν με τους τιτάνες προκειμένου να γλιτώσουν, αφετέρου θα σταματήσουν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι πίσω από τα τείχη.

36691_attack_on_titan

Στο σημείο αυτό, λοιπόν, κάποιος ο οποίος δεν έχει δει το συγκεκριμένο anime και δεν θέλει να ξέρει καθόλου την πλοκή του, μπορεί να σταματήσει να διαβάζει αφού θα γίνει το λεγόμενο spoiler. Το συγκεκριμένο άρθρο φυσικά δεν έχει ως αυτοσκοπό την φανέρωση της πλοκής(spoiler) αλλά μια ανάλυση πάνω στο συγκεκριμένο plot.

Όπως αναφέρθηκε ήδη το Attack On Titan είναι ένα παρά πολύ καλό anime το οποίο προτείνεται για τους φανς. Αν θέλουμε να γίνουμε όμως ρεαλιστές θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ένα anime σαν αυτό με τα αξιοσημείωτα γραφικά του και επίσης ένα anime το οποίο είναι σχετικά καινούριο κάποιος θα παρατηρούσε ότι τελικά δεν έχει την κατάλληλη απήχηση. Παρά το γεγονός ότι έχει “τραβήξει” αρκετούς φανς, υπάρχει και κάποια πλευρά η οποία υποδεικνύει ότι πολλοί τακτικοί αναγνώστες δεν φαίνεται να ήταν ικανοποιημένοι στον βαθμό που περίμεναν, ένας εκ των οποίων και ο γράφων. Από πολλούς το συγκεκριμένο anime θεωρήθηκε πολύ καλό. Το ερώτημα το οποίο προκύπτει σε αυτό το σημείο είναι αν όντως ο αριθμός αυτών των αναγνωστών είναι ένας αριθμός ο οποίος ασχολείται τακτικά με anime. Φυσικά δεν το ξέρουμε αυτό. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι είναι ένας αριθμός, στον οποίο κυμαίνεται μια πλευρά στην οποία ανήκουν τακτικοί αναγνώστες και μια πλευρά στην οποία δεν είναι.

Η πλευρά στην οποία ανήκουν οι τακτικοί αναγνώστες και φυσικά όλοι αυτοί οι οποίοι ψάχνουν συνέχεια για anime και manga αντίστοιχα και φυσικά δεν βλέπουν ένα anime μόνο για να το δούνε αλλά το αναλύουν κοιτώντας κάθε του στοιχείο, θα διαφωνήσουν φυσικά με την γνώμη της άλλης πλευράς και δεν θα το θεωρήσουν και τόσο καλό.

Η προσωπική άποψη του γράφοντα προσγειώνεται στο σημείο που ο κύριος πρωταγωνιστής του Attack On Titan, ο Έρεν αρχίζει και γίνεται και αυτός τιτάνας αρχίζοντας να πολεμάει τους υπόλοιπους. Σημειώνουμε εδώ ότι τον βλέπουμε να είναι πολύ δυνατότερος από τους υπόλοιπους. Τώρα θα αναρωτηθείτε και θα πείτε, που είναι το πρόβλημα στην συγκεκριμένη πλοκή και θα έχετε το κάθε δικαίωμα να το αναρωτηθείτε. Ο λόγος είναι αρκετά απλός για κάποιον ο οποίος έχει αρχίσει να μπορεί να καταλαβαίνει το anime καλύτερα.

Ο κύριος εχθρός που βλέπουμε να απειλεί το field του Attack On Titan, είναι όπως αναφέραμε οι τιτάνες. Τα πρώτα πράγματα που χρησιμοποίησαν οι χαρακτήρες στο anime για να τους πολεμήσουν και να τους νικήσουν ήταν τι άλλο; Όπλα φυσικά! Και είναι πολύ λογικό. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν όπλα για να αμυνθούν και να πολεμήσουν. Στο anime και στο manga βλέπουμε πολλές θεαματικές μάχες μεταξύ ανθρώπων και τιτάνων, σημειώνοντας απώλειες και στις δύο(2) πλευρές. Οι τιτάνες φαίνονται πολύ πιο δυνατοί φυσικά. Οι φανς λοιπόν σε αυτό το σημείο έχουνε αρχίσει να καταλαβαίνουν πώς πολεμούν οι άνθρωποι και πόση δύναμη έχουν οι τιτάνες. Το anime έτσι στο σημείο που μετατρέπει τον Έρεν σε έναν τιτάνα και πολεμάει, είναι κάτι το οποίο “μειώνει” την πλοκή του Attack On Titan αφού οι τιτάνες είναι τιτάνες και οι άνθρωποι.. άνθρωποι! Το γεγονός ότι ένας άνθρωπος, και κατά κύριο λόγο κεντρικός χαρακτήρας του anime αποκτάει δυνάμεις ενός τιτάνα, δηλαδή ενός αντιπάλου, -έμμεσα θέλει να δείξει στο κοινό ότι τελικά οι άνθρωποι δεν μπορούν μόνοι τους να νικήσουν τους τιτάνες.

AOT1

Παρουσιάζοντας έτσι ένα τέτοιο σενάριο στους αναγνώστες και παράλληλα φανς, οι φανς ωθούνται στην δύναμη των τιτάνων ξεχνώντας την ανθρώπινη δύναμη. Βλέποντας λοιπόν τους τιτάνες σαν εν μέρει αδύνατο να νικηθούν από τους ανθρώπους, χαρακτήρες τους οποίους έχει δει και έχει γνωρίσει ο αναγνώστης, χάνουν την σημασία τους αφού τελικά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα με τους τιτάνες. Στην συνέχεια ο αναγνώστης επικεντρώνεται μόνο στον κεντρικό χαρακτήρα Έρεν αφού τώρα κατέχει και αυτός …τιτάνια δύναμη! Αυτή η πλοκή λοιπόν, προσδίδει ένα αρνητικό κλίμα στο Attack On Titan και αυτός είναι ένας βασικός λόγος ο οποίος αυτό το anime δεν απέκτησε περισσότερους φανς, αν αναλογιστεί κανείς τα πάρα πολύ καλά γραφικά του και την γενική ιδέα της πλοκής του, η οποία είναι και αυτή πολύ καλή.

Τελειώνοντας έτσι εάν κάποιος αναρωτηθεί πώς θα έπρεπε να φτιαχτεί η πλοκή όσον αφορά τον Έρεν που γίνεται τιτάνας, αλλά αυτό μάλλον θα επιλέξω να αφεθεί που αλλού; Μα φυσικά στον καθένα αναγνώστη ο οποίος δεν είναι ικανοποιημένος όπως θα ήθελε σχετικά με το Attack On Titan. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι στο anime αυτό, υπάρχουν και άλλα στοιχεία τα οποία θα δει κάποιος και θα τα αναφέρει ως αρνητικά, και λέγοντας αρνητικά περισσότερο εννοώ τα στοιχεία βάση των οποίων το anime αυτό έχασε views, αφού αρνητικά στοιχεία υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα anime! (Και χωρίς να χάνουν views)

Οποιοδήποτε σχόλιο και κριτική δεκτή υπό τον όρον ότι υπάρχουν επιχειρήματα. Θα θέλαμε να δούμε και την οπτική γωνία οποιουδήποτε reader! Σχόλια όμως τα οποία είναι πολύ γενικευμένα, δεν “θίγουν” και δεν επεξηγούν με σωστό τρόπο αυτό το οποίο θέλουν να υποστηρίξουν είναι πολύ πιθανόν να αγνοούνται.

Τhanks for reading.